Intelligente gebouwen zijn de toekomst en draaien op bekabeling en AI
Smart buildings zijn de toekomst van commercieel vastgoed. Ze besparen energie, werken efficiënter en verbeteren het gebruikerscomfort met slimme technologie en AI. Betrouwbare bekabeling en netwerken zijn cruciaal voor hun werking en toekomstbestendigheid. Daarnaast dragen ze bij aan duurzaamheid door efficiënt energiebeheer. Deze blog laat zien hoe AI, glasvezelbekabeling in combinatie met labeling slimme gebouwen naar een hoger niveau tilt.
Wat wordt bedoeld met Smart Buildings?
Intelligente gebouwen maken gebruik van geavanceerde technologieën en kunstmatige intelligentie (AI) om processen te automatiseren en te verbeteren. Door de voortdurende ontwikkeling van AI worden deze gebouwen steeds slimmer en efficiënter.
Op dit moment verwerken smart buildings al enorme hoeveelheden data afkomstig van IoT-apparaten. Dit zijn bijvoorbeeld sensoren die draadloos verbinding maken met een netwerk en gegevens verzenden. En dit aantal blijft groeien: volgens onderzoek van Memoori zal het aantal IoT-apparaten in smart buildings wereldwijd tegen 2028 de 3 miljard overstijgen.
Toch wordt een aanzienlijk deel van de verzamelde data nooit gebruikt. Deze zogenaamde dark data verwijst naar informatie die tijdens normale bedrijfsactiviteiten wordt gegenereerd, maar vervolgens ongebruikt blijft. Afhankelijk van de sector varieert de hoeveelheid dark data van 40% tot 90%.
Hier liggen kansen om aanzienlijke efficiëntieverbeteringen door te voeren.
Met zoveel dataverkeer is een betrouwbaar systeem essentieel om communicatie tussen apparaten en systemen mogelijk te maken. Hier komt hoogwaardige bekabeling en labeling in beeld.
Bekabeling vormt het zenuwstelsel van smart buildings. Het verbindt sensoren, bedieningspanelen en servers binnen een geavanceerde netwerkinfrastructuur.
Bij netwerkinstallaties is het cruciaal om de juiste tools en labeloplossingen te gebruiken. Dit geldt vooral voor installateurs die verantwoordelijk zijn voor de digitale infrastructuur van een smart building.
Omdat gebouwen tientallen jaren meegaan maar IT-hardware een veel kortere levensduur heeft, moet de infrastructuur toekomstbestendig zijn. Bekabeling wordt tegenwoordig niet alleen geïnstalleerd om de huidige technologie te ondersteunen, maar ook om toekomstige innovaties over tien jaar mogelijk te maken.
Intelligente gebouwen bieden daarnaast slimme toepassingen in verschillende sectoren:
- In magazijnen kunnen IoT-systemen apparatuur volgen om voorraden te beheren, vraagpieken te voorspellen en logistieke processen te optimaliseren.
- In kantoren kan AI sensorgegevens analyseren om het gebruik van ruimtes te voorspellen. Dit helpt bij het plannen van energiezuinige schoonmaakschema’s en het uitvoeren
- van IT-controles op momenten dat werknemers niet aan hun bureau zitten.
Maar smart buildings draaien niet alleen om kostenbesparing en energie-efficiëntie – ze verhogen ook het comfort voor werknemers. Slimme klimaatregelsystemen leren de voorkeuren van medewerkers en passen de temperatuur en verlichting automatisch aan voor een prettige werkomgeving.
Duurzame en zelfvoorzienende panden
Smart buildings dragen ook bij aan duurzaamheid, een belangrijke factor in commercieel vastgoed, aangezien deze sector verantwoordelijk is voor bijna 40% van de wereldwijde CO₂-uitstoot.
Een goed voorbeeld is The Edge in Amsterdam, waar Deloitte is gevestigd. Dit gebouw beschikt over een netwerk van 28.000 sensoren die temperatuur, licht, vochtigheid en aanwezigheid van mensen monitoren. De verzamelde data wordt in real-time gebruikt voor energiebeheer.
Dankzij deze innovatieve aanpak werd The Edge uitgeroepen tot het meest duurzame kantoorgebouw ter wereld, met een ongeëvenaarde energie-efficiëntiescore van 98,36% volgens BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Methodology).
AI-gestuurde voorspellende analyses kunnen deze prestaties nog verder verbeteren door energieverbruik nog efficiënter te beheren.
Moderne commerciële gebouwen lijken steeds meer op grote computers met een dak. Dit geldt niet alleen voor kantoren, maar ook voor ziekenhuizen en scholen, waar de vraag naar geavanceerde data-infrastructuur toeneemt.
Om deze ontwikkelingen bij te houden, moeten netwerkinstallateurs flexibele en schaalbare systemen bouwen. Dit betekent bijvoorbeeld extra switch-poorten en routers toevoegen om toekomstige groei te accommoderen of de mogelijkheid creëren om bandbreedte eenvoudig te verhogen. Dit maakt een soepele integratie van nieuwe technologieën mogelijk en zorgt ervoor dat smart buildings voorop blijven lopen, ongeacht hoe de technologie zich ontwikkelt.
Omdat datanetwerken in gebouwen onder strenge regelgeving vallen, moeten ze nauwkeurig worden gelabeld voor veiligheid en naleving. Naarmate netwerksystemen complexer worden, kan inefficiënte identificatie een knelpunt worden.
Daarom is het voor installateurs essentieel om gebruik te maken van slimme labeloplossingen. Deze systemen moeten naadloos integreren met databases, grote aantallen opeenvolgende labels ter plaatse kunnen printen en duurzame, professioneel ogende labels leveren die goed leesbaar blijven tijdens de gehele levensduur van het project.
Daarom heeft Brother een labeloplossing voor netwerkinstallateurs ontwikkeld. Deze bestaat uit de PT-E560BTVP labelprinter en de Pro label tool app, die geschikt is om te voldoen aan de steeds geavanceerdere eisen van moderne data kabelinstallaties. Dit wordt mogelijk gemaakt door een brede range aan functies, waaronder directe toegang tot vooraf geladen industriële templates, wat de efficiëntie verhoogt bij het maken, opslaan en delen van op maat gemaakte labels met een bedrijfslogo. Bovendien biedt de compatibiliteit met de Brother iLink&Label app workflowoplossingen op locatie voor grotere netwerkprojecten.
Voor bedrijven die netwerkinstallatie uitvoeren, is het de moeite waard om de professionele labeloplossingen van Brother te gebruiken. Zo beschikken ze over de juiste tools voor de klus en zijn ze verzekerd van de beste kwaliteit resultaten.